Kilpailupäivä lähti käyntiin Etelä-Saimaan leppoisissa tuulissa. Taivas oli pilvetön ja lämpömittari lähenteli 30 asteen rajaa. Kilpailupaikkana toimi Imatran satama, joka sijaitsee aivan Imatran kylpylän vieressä. Kisapaikalla tuli heti selväksi, että päivän kilpailut eivät ole liian tiukkapipoista hommaa ja rannalta tapasin tuunaamasta kalustoa niin maamme Raceboard-eliittiä kuin vanhan liiton 80-lukulaisia Windsurfer-guruja ja kermana kakun päällä muutamia Wave-hemmoja, jotka eivät kölillistä purjelautaa aiemmin olleet nähneetkään.

Kipparikokouksen jälkeen odoteltiin vielä hetki mattimyöhäisiä vesille ja matkaan lähdettiin Imatran sataman aallonmurtajalta. Lähdössä oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun yhteensä 20 lautailijaa (7 Raceboardia, 13 Windsurferia) yritti varmistaa paikkaansa lähtölinjalta. Raceboard-luokka lähti kiertämään Satamosaarta ja Windurfer LT -kalustolla purjehtivilla oli kierrettävänä hieman lyhyempi reitti Rajaluodon ympäri. Luoteenpuoleiset tuulet varmistivat, että matka kääntöpisteille oli täyttä kryssiä ja takaisin tultiin suoraan myötätuuleen. Kevyessä tuulessa raceboardilaiset katosivat horisonttiin pian lähdön jälkeen, jättäen samanlaisella Windsurfer LT -kalustolla purjehtivat kilpailemaan omaa taistoaan.

Itse purjehdin Windsurfer LT -kalustolla, joita Jaakko Rewell & co olivat paikalle tuoneet kiitettävän määrän. Kisassa huomasin nopeasti, että asiansa osaavat pystyivät kevyessä kelissä kryssimään huomattavasti ylemmäs tuuleen, joten keskityin pitämään laudalle mahdollisimman hyvää vauhtia ja roikkumaan muiden perässä. Kun lähestyimme kääntöpistettä onnistuin pääsemään Petri Yrjölän peesiin. Hän löysi rantojen reunoilta hyvät tuulet ja pääsi lähes hätyyttelemään alussa karkuun lähteneitä  Markus Huhtista ja Tuija Anttilaa. Kilpailun ratkaisu nähtiin ylämerkillä, jossa pitkään Markusta jahdannut Tuija pääsi ensimmäisenä myötätuuliosuudelle, keveytensä avulla karkuun ja näin selkeään voittoon ennen Markusta. Allekirjoittanut taisteli Petrin kanssa aina viime metreille saakka ja ylitimmekin maaliviivan vierekkäin. Tuomaristo ratkaisi tilanteen Solomonin -tuomiolla tasapeliksi.

Kilpailun jälkipelit ja palkinnot jaettiin Ravintola Nuotassa, jonka jälkeen pärähtivät käyntiin vauhdikkaat surfbileet. Parhaiten tunnelmia kuvaa järjestäjien muokkaama video: Satamosaren kierto 2020 ja Miska Myllyksen dronella kuvaamat otokset itse kisasta: Miska Myllys Facebook

Tunnelmaltaan kilpailu ja oheistoiminta olivat mahtavia: päivä oli täynnä kilpailuhenkistä toimintaa kuitenkin vahva pilke silmäkulmassa. Kisajärjestelyt olivat ensiluokkaiset ja niistä nöyrät kiitokset kaikille, jotka olivat tätä mahdollistamassa! Erityiskiitokset ansaitsevat kisan primusmotor Petteri Nenonen, Windsurfer LT:n rantautumista Suomeen vauhdittava Jaakko Rewell sekä perheenjäsenet herkuissa pitänyt ”Karkki-Ari” Hyvönen.
Voin vilpittömästi suositella tätä tapahtumaa kaikille purjelautailijoille lajista ja taitotasosta riippumatta. Nähdään kisassa 2021!
Hyviä tuulia,
Sami Vuorio