Project Description

Historia Suomessa

Windsurfer -luokan
suomalainen lyhyt oppimäärä

1971 | Näin se kaikki alkoi…

Ilari Pihl luki amerikkalaisesta tiedelehdestä artikkelin, missä kerrottiin uudesta purjehdukseen tarkoitetusta laitteesta, kutsumanimeltään Windsurfer. Kiinnostui ja tilasi saman tien kaksi kappaletta.

Kuvassa vasemmalla Ilari Phil (no: 927) ja Suomen ensimmäinen purjelauta suoraan Amerikasta 1971. (Kuva: Riitta Pihl)


1972 | Vuosi kului laitteeseen tutustuessa

Windsurfer -kärpänen puri ja kavereiden kanssa kisattiin, kotimaata kierrettiin ja lautaa purjeineen esiteltiin.


1973 | Suomen ensimmäinen purjelautaseura perustetaan

13 Windsurfer -laudasta ja lajista kiinnostunutta kokoontui ja perusti ensimmäisen suomalaisen purjelautaseuran, Helsinki Windsurfer Clubin, HWC:n. Ensimmäisenä majapaikkanaan HWC:llä oli NJK:n tilat Helsingin Koivusaaressa, myöhemmin ja myös nykyään Lauttasaaren Särkiniemessä. Muutamaa vuotta myöhemmin myös Turku sai oman seuransa, Turku Windsurfer Clubin, TWC:n.

Myös laudan maahantuonti saatiin järjestykseen, ensimmäisenä Impacta Oy Helsingissä ja sen jälkeen Saari-Tuote Oy Turussa. Samana vuonna järjestettiin ensimmäiset Windsurfer -luokan SM-kisat Koivusaaressa, voittajana Kalevi Kallio.


1975 | Suomen Windsurfer Liitto ry (SWL) perustetaan

Näinä vuosina toiminta perustui pitkälti seurojen järjestämiin paikallisiin kisoihin sekä seurojen omiin viikkokilpailuihin. Alan ensimmäinen lehti, SWL:n toimittama jäsenjulkaisu Pladaski alkoi ilmestyä ja vuosien varrella kasvoi kattamaan kaikki maan purjelautaseurat. Jäsenmäärä kasvoi tasaisesti ja näillä mentiin muutama vuosi.


1977 | Windsurfer kisamuistoja

SM-77 Espoo/Mellstenin ranta (Kuva: Heikki Loukasmäki)

1977 Suomessa järjestettiin myös Windsurfer -luokan PM-kisat Yyterissä, Porissa. Pekka Padatsu sijoittui parhaana suomalaisena hopealle omassa painoluokassaan. Paria vuotta myöhemmin Ahvenanmaan Roger Henriksson, MSF, kohensi tilastoja voittamalla Windsurfer -luokan Pohjoismaiden mestaruuden painoluokassaan.

Lippahattuisen Georg Klüssin taistelut Yyterin PM-kisoissa 1977.
(Kuvat: Heikki Loukasmäki)


1970–80 lukujen vaihde | Suosion ja muutosten kausi

Purjelautailun suosion kasvaessa mukaan tuli paljon uusia pelureita ja purjelautailuun liittyvä toiminta alkoi jakaantua eri alalajeihin. Tämä lisäsi yksityyppiluokkia, suurin piirtein samaa tavaraa, eri logoilla mutta samoilla väreillä. Lisäksi uusia lautamerkkejä tuli siihen tahtiin, ettei niistä ehtinyt tulla yksityyppiluokkia.

Kehitys vei kohti uutta avointa luokkaa, joka jaettiin pyöreä- ja tasapohjaisiin lautoihin. Näissä oli tarkat mittamäärittelyt niin laudoille kuin purjeillekin. Kaikki tämä kevyisiin, ns. purjehdustuuliin. Lajin harrastajamäärä kasvoi vauhdilla ja kaikille markkinoille tuleville uutuuksille löytyi käyttäjiä.


1980-luvun alku | Suosio kasvaa ja kehitys vauhdittuu

Kaikkialla ei tuule kevyesti ja tämä oli huomattu mm. Hawaii’lla, missä Robby Naish & co harjoittivat lajia pelkissä shortseissa kovillakin keleillä. Kevyen tuulen laudat eivät toimineet kovalla tuulella, vielä vähemmän isossa aallokossa, joten kölejä viriteltiin, purjeita pienennettiin, puomeja lyhennettiin ja lopulta lautoja sahattiin lyhyemmiksi.

Trendi levisi Eurooppaan ja myös Suomeen, nimeksi iskostui funboard, synonyymi käsitteelle kova tuuli. Lautatyyppejä löytyi: slalom, wave, rata, nopeus. Rajana vain mielikuvitus sekä henkilökohtainen budjetti. If it floats, surf it. Vain yksi asia pysyi samana, suomalainen tuulen nopeus.

Välinevarustelu kiihtyi huippuunsa. Lautoja, purjeita, kölejä, eviä, puomeja ja muita varusteita uusittiin tiiviissä tahdissa kehityksen mukana ja trendien vaihtuessa.

Kotimaan kilpailukalenterissa oli huippuvuosina 140 kisaa, senioriluokan ikärajaksi asettui 35 vuotta, kehityksen vauhti oli kova ja mahdollisuuksia oli moneen suuntaan. Lajin monimuotoisuus aiheutti sen, että yksityyppiluokkiin ei enää riittänyt harrastajia vanhaan malliin.

Maailman suurimmassa purjelautatapahtumassa, Mellstenissä 1984, oli mukana yli 1000 osallistujaa ja kaikki Suomessa käytössä olleet purjelautamallit. (Kuva: Heikki Loukasmäki)

Purjelautailusta tuli olympialaji 1984 Los Angelesiin. Windsurfer -luokkaa ei valittu olympialaisten kolmioratapurjehdukseen, mutta sillä kilpailtiin slalom ja freestyle -osuudet.

Windsurfer -luokan kehittäjä ja patentin omistaja, Hoyle Schweitzer, lopetti lisenssimaksut Kansainväliselle Kilpapurjehdusliitolle, IYRU:lle, olympialaudan valinnan takia ja IYRU vastineenaan erotti Kansainvälisen Windsurfer Liiton, IWCA:n, jäsenyydestään. Luokkaliiton, joka kuitenkin oli ja on edelleen suurin purjehdusluokka maailmassa.

Uraauurtavan ja suositun luokan viimeiset SM-kisat pidettiin vuonna 1984 ja niiden voittaja oli Juha Blinnikka, mies joka on jatkanut voittojen ja hyvien sijoitusten sarjaa muissa luokissa seuraavan lähes 40 vuoden ajan.


1985-2017 | Hiljaiseloa Suomessa

Windsurfer -luokka kuihtui Suomessa vuosi vuodelta ja lopulta satunnaisia vanhoja lautoja löytyi lähinnä muutamilta kesämökeiltä. Kilpailuissa niitä ei aikakauden loppupuolella enää näkynyt. Toivo paremmasta maailmasta purjelautailun näkökulmasta ei kuitenkaan hiipunut lajin konkareiden mielissä.


2018 | Windsurferin uusi alku alkaa Australiasta ja Italiasta

Ensimmäisen purjelautailun kilpailuluokan siemen ja muistot olivat kuitenkin jääneet kytemään! Aussien ja italialaisten kehitystyön saavutuksena Cobra/Thaimaa aloittaa päivitetyn ja rakastetun yksityyppi Windsurfer -laudan valmistuksen. Italia järjestää epäviralliset Windsurfer -luokan MM-kisat Gardajärvellä. World Sailing, uudelleen nimetty IYRU, hyväksyy Windsurfer -luokan uudestaan jäsenekseen.


2019 | Suomessakin innostutaan taas

Italia järjestää viralliset Windsurfer -luokan MM-kisat Gardajärvellä. Jaakko Rewell tuo maahan ensimmäisen uuden Windsurfer -laudan ja toistaa Ilari Pihlin touhut 47 vuotta aikaisemmin: Kiertää maata, esittelee lautaa ja järjestää epäviralliset SM-kisat Porin Yyterissä. Joulukuussa Suomen Windsurfer Liitto ry, SWL, herätetään uudelleen henkiin.

Jaakko Rewell. (Kuva: SWL)


2020 | Tästä se lähti – jälleen!

Windsurfer -lauta Vene 20 -messuilla. Kansallinen kilpailukalenteri kattaa Etelä-Suomen. Viralliset, uuden ajan Windsurfer -luokan SM-kisat järjestetään Porin Yyterissä.

Juha Blinnikkakin saatiin mukaan uudelleen heränneeseen Windsurfer -luokkaan ja SM-kisat päättyivätkin Juhan suvereeniin voittoon! Ympyrä on sulkeutunut.

Vuonna 2020 Windsurfer luokasta on nopeasti kehittynyt kilpailuihin suurin yksittäinen lautaluokka. Hyvät muistot ovat tuoneet vanhat ystävät yhteen ja uudet harrastajat otetaan ilolla mukaan.

Ylemmässä kuvassa WS SM Juha Blinnikka, 1984 (keskellä) ja alemmassa sama mies luokan suomenmestarina 2020 (toinen oikealta).

Windsurfer GRAND LEGENDS Hangossa 2020. Vasemmalta oikealle: Riitta Pihl, Ilari Pihl, Helena Klüss, Georg Klüss ja Heikki Loukasmäki.


2021 | Tätä tehdään yhdessä –

Vuosi 2021 on Windsurfer -luokassa vahvan kasvun aikaa, kansainvälisesti ja Suomessa. Windsurfer LT -purjelauta on markkinoiden käytännöllisin lauta, koska se sopii kaikenikäisille harrastajille. Lautaluokkamme keskittyy vahvasti juniorikoulutukseen yhteistyössä purjelautaseurojen ja kansallisten purjelautaliittojen kanssa. Tapahtumat on suunniteltu sopiviksi kaikille taitotasoille unohtamatta hauskaa iltaohjelmaa niille, jotka haluavat nauttia yhdessäolosta myös rannalla kisapäivän jälkeen.


If it floats, surf it. Or, just get a Windsurfer.”

Kirjoittaja Georg ”Jori” KlüssWindsurfer legenda

 

Georg ja Helena Klüss Espoonlahden Surffitallin kilpailussa 2020.